Успешен третман на базоцелуларен карцином (BCC) со топикален imiquimod

Дерматохируршкото отстранување на базоцелуларниот карцином, иако претставува златен стандард во терапијата, може да биде невозможен практично да се спроведе во областа на лицето заради потенцијалното уништување на околното ткиво и невозможноста за естетска реконструкција потоа. Imiquimod (IMQ) може да биде ефикасна имунобиолошка алтернатива за хирургија во одредени случаи, кај имунокомпетентни пациенти.

Continue ReadingУспешен третман на базоцелуларен карцином (BCC) со топикален imiquimod

Зошто да се отстрануваат атеромите?

Постојат неколку причини зошто пациентите доаѓаат во специјалистичката ординација по дерматовенерологија Вивидерм за отстранување на епидермалните цисти

Continue ReadingЗошто да се отстрануваат атеромите?

Отстранување на себороична брадавица со РФ дермохирургија

Дијагнозата на себороични брадавици во специјалистичката ординација по дерматовенерологија Вивидерм се поставува со дермоскопија. Отстранувањето се врши за само неколку минути преку радиофреквентна дермохирургија со најсовремен Ellman апарат.

Continue ReadingОтстранување на себороична брадавица со РФ дермохирургија

Вивидерм дерматохирургија – остранување голем липом (пред и потоа)

Липоми се грутки под кожата кои се појавуваат поради прекумерно намножени поткожни масни клетки. Приближно 1% од населението има барем еден липом и истите вообичаено се појавуваат на возраст помеѓу 40 и 60 години.

Continue ReadingВивидерм дерматохирургија – остранување голем липом (пред и потоа)

ВИВИДЕРМ – Отстранување на АТЕРОМ

Атеромите или епидермалните цисти настануваат поради запушување на канали од лојните жлезди, како и поради оток на фоликулите од влакната. Со цел да се постигнат долготрајни резултати, се советува комплетно…

Continue ReadingВИВИДЕРМ – Отстранување на АТЕРОМ

Отстранување на ЛИПОМ и АТЕРОМ

Која е разликата меѓу епидермални цисти (атероми) и липоми? Откривањето израсток на кожата е вознемирувачко искуство, особено ако не знаете што е и од каде потекнува. Полу-топчестите израстоци на кожата најчесто се сметаат за вишок масно ткиво. Не секогаш е така.

Continue ReadingОтстранување на ЛИПОМ и АТЕРОМ

БАЗОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ (БАЗАЛИОМ) – BCC

Базоцелуларниот карцином (BCC) е најчестиот облик на кожен канцер исто така познат и како не-меланомски канцер. Почесто се забележува кај лица со посветол тен. Малигната природа на BCC се однесува на фактот дека тој продолжува да расте и да пенетрира во подлабоките ткива, односно е локално инвазивен. Од друга страна, BCC не метастазира.

Continue ReadingБАЗОЦЕЛУЛАРЕН КАРЦИНОМ (БАЗАЛИОМ) – BCC